Stel dat één van de grootste werkgevers in de regio fors uit wil breiden, maar alleen als daar belastingvoordeeltjes tegenover staan, wat doe je dan als gemeente? In Hilvarenbeek speelt deze kwestie rond safaripark Beekse Bergen.
Ondernemer Dirk Lips van recreatiebedrijf Libéma ontvouwde vorig jaar grootste plannen voor het safaripark waar hij eigenaar van is. Bij Beekse Bergen moeten nieuwe bungalows en hotelkamers verrijzen die plaats bieden aan zo’n 2.000 gasten.
Totale kosten van het uitbreidingsplan: 62,8 miljoen euro. Deels betaalt door Lips, deels door de provincie.
Plafond voor belasting
Maar Lips stelt een voorwaarde aan de gemeente: hij wil een plafond voor het bedrag dat het park aan toeristen- en recreatiebelasting moet betalen. Andere gemeenten zoals Loon op Zand hebben een maximumbedrag opgenomen in de verordening, zodat De Efteling niet steeds meer kwijt is als de bezoekersaantallen stijgen. Maar in Hilvarenbeek is dit niet gebeurd, dus wil Lips een belastingdeal sluiten.
De gemeenteraad gaat op 4 februari akkoord met een voorstel waarin staat dat Beekse Bergen de komende vijftig jaar maximaal 1,1 miljoen euro per jaar aan toeristenbelasting betaalt, zodra de uitbreiding voltooid is.
Kortom: de gemeente loopt bewust inkomsten mis om de investering in het recreatiepark zeker te stellen.
Strijdig met de wet?
Vraag is of de overeenkomst door de beugel kan, en daar twijfelen fiscalisten in Het Financieele Dagblad openlijk aan. De hoogte van de toeristenbelasting is door de gemeenteraad van Hilvarenbeek vastgelegd in de gemeentelijke verordening. Een afzonderlijke deal met Libéma omzeilt die wettelijke afspraken.
"Als in de wet staat dat belasting moet worden geheven, kun je privaatrechtelijk van alles afspreken, maar die belasting zal toch moeten worden geheven, aldus Jan Monsma, bijzonder hoogleraar heffingen van lokale overheden.
Dorpspolitiek
Volgens hoogleraar belastingrecht Guido de Bont gaat de overeenkomst in tegen de essentie van de verordening. Een rechtbank zal volgens hem dan ook een streep zetten door de huidige deal. "Dorpspolitiek op haar smalst", zo kwalificeert hij de omstreden overeenkomst. "Als de belastingbetaler machtig genoeg is, kan hij zelf bepalen hoeveel belasting hij betaalt."
Burgemeester Ryan Palmen erkent tegenover het FD dat de belastingdeal met Libéma een bijzonder tintje heeft. "Maar het is ook bijzonder dat een belastingplichtige zowel toeristen- als vermakelijkheidsbelasting betaalt en dat die 60 miljoen euro wil investeren. Dat vraagt om een bijzondere afspraak."
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl